КУК, зубни имплантат, сложени део за машину, прототип за аутомобилску индустрију - све то, уз помоћ 3Д штампача, праве у лабораторији "3Д импулс" Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву. Ова институција има најбољу опрему за 3Д штампу у овом делу Европе, а из фондова ЕУ сада је добила додатних скоро пола милиона евра да све своје знање подели с привредом, тако што ће направити нешто попут Википедије, али само за тродимензионалну штампу. Од Нове године почиње њихов четворогодишњи пројекат у коме ће, с језика науке, овај процес, који представља будућност индустрије, да преведу на речник разумљив инжењерима и студентима. Све то знање биће бесплатно за кориснике.
А од 2012. године, када су из европских фондова добили први милион евра, набавили су савремене штампаче, применили најсавременију технологију и, од 2013. до сада, одштампали 450 различитих делова, алата и прототипа.
- Прототипе израђујемо за "ауди", "ламборгини", "фишер", извозимо у Велику Британију, сарађујемо с фирмама из Хрватске и Босне и Херцеговине, а све компаније из Србије којима је потребна 3Д штампа обраћају се управо нама - објашњава, за "Новости", др Снежана Ћирић Костић, оснивач и руководилац лабораторије. - У великим светским компанијама већ се користи 3Д штампа, а наша идеја је да то омогућимо и малим и средњим предузећима из целог света, тако што ћемо им уступити сва расположива знања. За тај пројекат добили смо средства од ЕУ.
3Д штампа, објашњава наша саговорница, довела је до нове индустријске револуције. Она мења начин размишљања, јер више нема ограничења у изради. Све може да се направи. Велике и богате земље тродимензионалну штампу, објашњава, већ користе за израду готових делова у авио-индустрији, у ауто-индустрији или у медицини. Мање земље, попут наше, израђују прототипе, специфичне делове за индустрију или сложене алате.
Античка статуа Посејдона
- Ова технологија нам омогућава и да урадимо производе који су прилагођени појединцу. Ми скенирамо део тела и урадимо исти такав имплантат, који одговара само том једном човеку - прича др Снежана Ћирић Костић. - Зашто бисмо сви имали исту четкицу за зубе, када свако може да има специфичну, према скенираном моделу сопствених зуба и вилице. Цена је занемарљиво већа за индивидуалну него за масовну производњу, и зато говоримо о индустријској револуцији која мења моделе пословања.
Своје производе израђују од пластике и метала. У њиховој галерији, осим машинских делова, налазе се и права уметничка ремек-дела - сложени тродимензионални облици који стандардним методама не би могли да буду израђени. Одштампали су и копију античке статуе Посејдона, идентичну оригиналу. Управо у конзервацији ова технологија има велику примену, јер се на античким грађевинама могу скенирати постојећи и лако додати делови који недостају.
Сви протипи развијени у њиховој лабораторији, објашњава наша саговорница, рађени су бесплатно и развијани углавном с малим и средњим предузећима. Још једна предност тога што раде у односу на класичну производњу јесте то што све може да буде направљено у кратким роковима.
На новом пројекту, за који су добили тачно 468.000 евра, имају и сараднике - Универзитет у Болоњи, и три иновативне компаније из БиХ, Хрватске и Италије. 
Оснивач Снежана Ћирић Костић
КУЋЕ ЗА ДАН
КИНЕСКА компанија "Винсун" одштампала је 2014. године десет кућа за само 24 часа, а потом су, први у свету, успели прошле године да одштампају вишеспратнице. У Дубаију је летос, за 17 дана, одштампана прва пословна зграда. Футуристички објекат "градило" је само 17 радника, а то су успели уз помоћ џиновског штампача.

ХРАНА И ЉУДСКИ ОРГАНИ
НАСА је прва покренула истраживања штампања хране за потребе посаде Међународне свемирске станице. Оваква храна већ може да се проба, али је засад скупа, а производња спора. Али највећа револуција очекује се у штампању људских органа од биолошког материјала. До сада су рађени имплантати уместо костију, а сада се већ развијају унутрашњи органи прављени од "живог", биолошког материјала.